Två sorters sillar

Det är lite av en pysselvärkstad här hemma inför påskafton.

Igår gjorde jag fantastiskt goda sillar.

Sill är ju ett måste på påskbordet ;)

Thai-sillen är paleo och Italienska sillen är lchf.

 

Thai-sill

 

2 dl majonäs

4 msk pesto kroiander (Jamie Oliver)

1-2 tsk riven färsk ingefära

1 lime plus skalet

1 burk 5-minuterssill

 

Gör så här

 

Tvätta limen och riv sedan skalet.

Pressa limen och blanda ihop med riven ingefära, majonäs och pesto.

Häll av spadet på sillen i en sil och blanda ihop med majonäsröran.

Förvara i en glasburk i kylen.

 

Italiensk sill

 

2 små eller 1 stor avokado

1 kruka basilika

1 vitlök

2 dl riven gruyère (ost)

10 st soltorkade tomater

1 pressad lime

2 msk torrt vitt vin

1 burk 5-minutersill

 

Gör så här

Mixa avokadon slät.

Hacka basilika, soltorkade tomater, peston och blanda tillsammans med avokadon.

Riv osten och vitlöken och rör ner i avokadoblandningen.

Pressa limen och häll vinet i röran.

Sila av spadet på sillen och blanda ner i avokadoröran.

Förvara i glasburkar och i kylsåp.

 

 
GLAD PÅSK!

Påskgodis

Nu är påsken här och vårkänslorna rusar i kroppen!
Då passar det utmärkt med lite hemmagjorda godisar.
Recepten är anpassad efter paleo, lchf och raw food.
Allt är mjölkfritt förutom 85% chokladen som kan innehålla mjölk men vill man ha helt raw eller paleo så byter man ut den mot en rawchoklad.
 
Marsipan
 
2 dl mandelmjöl
1 krm bittermandelolja
1 msk agave syrup
1 msk vatten
1 krm vailjpulver
 
Gör så här
Blanda alla ingridienser till en massa.
Ta på dig ett par plasthandskar och knåda degen så allt blandas väl.
Förvara i plastpåse i kylskåp.
 
Marsipanbröd
 
1 sats marsipan
50-100g 85% choklad
 
Gör så här
Ta ut degen efter att den har vilat ett tag i kylen då den är lättare att arbeta med.
Lättast är att ha ett par plasthandskar och rulla marsipanen på plastfolie.
Forma marsipanbröden med en matkniv och tryck lätt och forma till rektangulära bitar.
Frys ner marsipanen.
Smält chokladen i vattenbad och doppa de frysta marsipanbitarna.
Förvara i frysen eller kylskåp.
 
Mandelägg
 
1 sats marsipan
Ca 40 sötmandlar
50-100 g 85% choklad
 
Gör så här
Rosta mandlarna i en het stekpanna och låt dom sedan svalna.
Klä in mandlarna i marsipan och forma till ägg.
Frys ner äggen.
Smält chokladen i vattenbad och rulla dom frysta äggen i chokladen.
Förvara i frysen eller kylskåp
 
 
Raw-bollar med choklad- och hasselnötssmak
ca: 35st
 
2 små eller en stor avokado
2 krm vaniljpulver
3 tsk rå kakao
3 tsk agave syrup
2 msk kokosmjölk extra creamy
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1/2 dl kokos
 
Topping
Kokos
 
Gör så här
Mixa avokadon slät tillsammans med agave syrup, kokosmjölk, kakao och vaniljpulver.
Blanda ihop nötmjölen och kokos.
Rör ihop avokadosmeten tillsammans med nötblandningen.
Rulla till små bollar och rulla sedan bollarna i kokos.
Förvara i frysen.
 
Romkulor
ca 30st
 
2 1/2 dl mandelmjöl
2 msk mörk rom
1 krm vaniljpulver
8 st torkade aprikoser (ica eko)
1 tsk kakao
50 g 85% choklad
 
Gör så här
Blanda först mandelmjöl kakao och vaniljpulver.
Mixa sedan tillsammans med rom och aprikoserna till en slät massa.
Rulla till små kulor och frys dom.
Smält chokladen i vattenbad och rulla dom frysta bollarna i chokladen.
Förvara i frys eller kylskåp.
 
Hasselkaffebollar
ca: 30 st
 
2 1/2 del hasselnötsmjöl
3 msk kaffe
2 krm vaniljpulver
1 tsk kakao
8 st torkade aprikoser (ica eco)
 
Topping
Sesamfrön
kokos
nötter
choklad
kakao
 
Gör så här
Blanda hasselnötsmjölet, vaniljpulver och kakao.
Mixa sedan tillsammans med kaffe och aprikoserna till en slät massa.
Rulla till bollar och rulla sedan bollarna i valfri topping om man vill ha det.
Förvara i frysen.
 

Mangoyoghurt

Till vardags äter jag inte frukt men vid speciella tillfällen och som godis på helgen kan jag lyxa till det med frukt.
Så idag på skärtorsdag lyxade jag till det med mangoyoghurt, hur gott som helst och lätt att göra som går fort.
Det blir lite som sorbé eller fryst yoghurt.
Här kommer receptet.
 
1 portion
 
1 liten avokado
1 dl fryst tärnad mango
 
Topping
Gojibär
Solrosfrön
Pumpakjärnor
Mullbär
Nötter
Eller vad man tycker om
 
Gör så här:
 
Gröp ur en avokado och myxa med fryst mango.
Vill man ha mer mangosmak så ta bara mer mango.
Häll upp i en skål och strö över den topping som du vill ha.
Gojibären fryser när man lägger på dom och det blir knaprigt och krispigt.
Gott, änkelt och går superfort.
 

En annorlunda blomkålssoppa

Man tager vad man haver och plötsligt får man en fantastisk maträtt som tex en Thai blomkålssoppa.
Det blev inte alls vad jag hade tänkt mig från början men resultatet blev super ändå.
Här kommer receptet!

Thai blomkålssoppa

1 påse fryst blomkål
5 dl vatten
1 msk buljong (utan socker)
Ca: 3 dl kokosmjölk extra creamy
3 tsk grön currypasta
Frysta gröna ärtor
Frysta skivade champinjoner

Gör så här
Häll den frysta blomkålen i en stor kastrull eller gryta och häll över vattnet.
Koka upp och blanda i buljongen.
Koka 5 min under lock.
Mixa soppan tillsammans med currypastan och häll i kokosmjölken till önskad konsistens.
Häll i frysta ärtorna och champinjonerna och koka upp.

Starkt och god soppa som mättar.
Slurp :)


Nystart

Nu var det längesen jag bloggade och nu är det dags med en nystart!
 
För några år sen testade jag lchf och blev fast.
Det började med att jag gick bananas och tänkte fett, fett, fett och mycket mer fett.
När jag lagade något så öste jag på med mer fett eller när jag drack te tänkte jag ju mer vispgrädde i desto bättre osv
Så ser jag inte på lchf idag och jag har lärt mig vad min kropp klarar av och inte klarar av att äta.
Jag är absolut inte rädd för fett men jag mår bättre av att inte äta mejeriprodukter som dessutom triggar mitt sötsug.
När jag upptäckte att jag mår bättre utan mejeriprodukter och började googla på mejerifria lchf-recept, upptäckte jag paleo alltså stenålderskost.
Det är fortfarande en lågkolhydratskost vilket passar mig utmärkt.
Jag kommer aldrig att sluta med lågkolhydratskost men på vägen hit har jag lärt mig att äta nyttigt på ett sätt som passar mig väldigt bra och inte följer en viss metod tex strikt lchf eller strikt paleo och framför allt inte enbart raw food.
Vi är alla olika och för vissa kan det fungera hur bra som helst att äta tex mejeriprodukter eller frukt med andra klarar inte alls av det.
Jag tycker därför att det är viktigt att poängtera att jag inte går efter en viss metod, utan jag delar med mig mina tankar kring kost, hälsa och recept för att inspirera andra till att skräddasy den kosthållning som passar er bäst.
 
Hoppas att ni kommer att trivas med min nya blogg och att ni hittar insperation!

Rullar till picknicken

Jag hittade ett jättebra recept hos Åse.
Helt perfekt till picknick eller när man ska ut till skogs och plocka bär eller svamp. Äntligen kan jag äta renklämma igen fast nyttigare!
Konsten är att steka på svag värme, det tar lite tid men helt klart värt det.

Renklämma 1st

2 ägg
Pepparrot på tub (efter smak)
1msk vatten
Salt
Smör till stekning
Mjukost med pepparrotsmak
Hästkött

Gör så här
Vispa ihop ägg, pepparrot, vatten och salt.
Stek äggsmeten i stekpanna eller pannkakspannan i smör på svag värme tills äggen har stannat.
Det här kan du med fördel göra dagen innan för när du ska lägga på osten ska wrapen vara kall.
Sedan lägger du på köttet och rullar ihop det till en rulle.
Mums!

Laxrulle 1st

2 ägg
Parselade
1msk vatten
Smör till stekning
Kallrökt lax
Mjukost med smak av peppar
Ruccola

Gör så här

Vispa ihop ägg, parselade och vatten.
Stek äggsmeten i stekpanna eller pannkakspannan i smör på svag värme tills äggen har stannat.
Det här kan du med fördel göra dagen innan för när du ska lägga på osten ska wrapen vara kall.
Bred på osten och fördela laxen över hela. Toppa med ruccola och rulla ihop till en rulle.
Nom nom!


 


Nyhetsmorgon om strikt LCHF-kost vid epilepsi

Jag hittade den här länken hos kostdokotorn.


Matrevolutionen som gratis föreläsning – Se och sprid!

Den här föreläsningen såg jag när jag var på kryssningen "sköna söndag".


Sommarens första paj

I helgen gjorde jag en rabarber- och jordgubbspaj.
Tro det eller ej men det smakade paj!
Jag tycker att den blev riktigt god men jag måste finslipa på receptet innan jag lägger ut det.
Så länge får ni nöja er med bilder :)


Intressant läsning

Idag kom äntligen mina böcker som jag har beställt.
Jag vill läsa till kostrådgivare i höst och tänkte läsa dom här böckerna innan kursen börjar.
Om allt faller på plats så kanske jag går utbildningen i september, skulle vara så roligt och intressant!
Nu ska jag bara välja vilken bok jag ska börja med...


Schnitzel

Ikväll blev det skinkschnitzel till middag. Jag har bara gjort på ströbröd tidigare men tycker att det har blivit sådär eftersom det blir geggigt. Men så tänkte jag att det kanske kan funka på mandelmjöl, succé!

2-3 dl Mandelmjöl
4 msk pofiber
Svartpeppar
Örtsalt
1 ägg
350g skinkschnitzel

blanda mandelmjöl, pofiber, svartpeppar och örtsalt.
Doppa skinkan i uppvispat ägg och sedan vänd det i "mjölblandningen".
Stek i en rejäl klick smör.
Servera med sallad och bea.


Istället för sushi

Äntligen finns det sushi utan ris med andra ord sashimi.
Tur att hjärtat tar hand om mig när värken tar över <3


Istället för godis

Har ni inte testa dom här så gör't men jag måste varna er, man blir beroende!
Nom nom


LCHF och träning

En mycket intressant föreläsning med Jonas Bergqvist


Snabb korvstroganoff med blomkålsris

1/2 falukorv
1 schalottenlök
1 msk tomatpure
2 dl crème fraîche
1-2 msk grönsaksfond
2 tsk dijonsenap
Salt och peppar
Torkad timjan

Gör så här
Skiva korven och hacka löken. Stek det i smör och rör sedan ner tomatpuren. Blanda i fraîchen, fonden, senap och låt det puttra 2-3 min.
Smaka av med salt, peppar och timjan.
Servera med blomkålsris och salladsblad.
Snabbt, enkelt och gott!


Om

Min profilbild

Cina

RSS 2.0